Nyt se on välttämättömästi edessä: passin uusiminen ja EU-passin viininpunaisiin kansiin tottuminen. Mie olen ollut niin ylpeä leijona-passistani tähän mennessä ja lentokentillä sitä heilutellut suurieleisesti ja muka vahingossa. Se tulee kesällä vanhaksi ja uuden yhdysnimen takia olisin kyllä muutenkin joutunut sen vaihtamaan. Soitin juuri äsken Ranskan Suomen suurlähetystöön ja siellä ne kertoivat, että miun pitää mennä henkilökohtaisesti täyttämään passihakemus. Onneksi ei tarvitse lähteä Pariisiin asti vaan joku Ranskan monista Suomen kunniakonsulaateista ajaa saman asian. Miulla on kaksi vaihtoehtoa - joko Marseille tai Sète, joista jälkimmäinen on lähempänä, mutta toisaalta en ole käynyt vielä Marseillessa. Voisin siis samalla tutustua kaupunkiin. Ongelma tässä passihakemusmatkassa on se, että päiväksi on lähdettävä töistä pois ja jonkun on tehtävä miun työt. Ja sehän nyt ei käy ihan tuosta noin vaan! Mutta katsotaan nyt, miten homma hoidetaan. Joka tapauksessa se passi on uusittava nyt kesällä eikä jättää viime tippaan, ettei jää Suomen matka joulun alla tekemättä. Ja sitähän me emme halua!

Ajokorttikin miun pitää vaihtaa tuon nimenmuutoksen takia, mutta se onkin sitten monimutkaisempi juttu. Nimittäin jos mie haluan pitää EU-ajokortin, niin se on haettava Suomesta. Ranskasta saisin vain ranskalaisen paperiversion, joka on sitä suomalaista vanhaa paperista vielä kamalampi. Se on sellainen lehdykkä, joka levitetään auki! On huvittavaa, että tuota kuuluisaa luottokortin kokoista EU-ajokorttia ei sitten muualla EU:ssa tunneta tai en ole ainakaan kellään muualla Euroopassa sellaista nähnyt. Toivon, että korjaatte, jos olen väärässä! Mistä lie saanutkin nimensä.

Mie olen muuten huomannut, että Ranskassa ei samalla tavalla vouhoteta EU:n vaatimista muutoksista yms. Suomessa toimitaan heti kuuliaisesti just niin kuin EU määrää ja hirveä vouhotus on päällä, mutta ei täällä vain. Hyvä esimerkki tuon edellämainitun EU-ajokortin lisäksi on korkeakoulujen tutkintouudistus, joka otettiin Suomessa käyttöön päätähuimaavan nopeasti. Täällä en ole koskaan kuullut puhuttavan asiasta ja ainakin kaverini Nolwenn opiskelee ihan vanhan systeemin mukaan eikä ole koskaan kuullutkaan mistään Bolognan prosessista.

Mie en muuten ymmärrä ranskalaisten koulujärjestelmästä yhtään mitään. Varsinkin korkeakoulututkinnot on yhtä hepreaa ja niitä on vaikka muille jakaa. Kukaan täällä ei käsitä, miten mie olen voinut opiskella niinkin pitkään kuin 9 vuotta yhteensä (hui, kamalaa!) ja olla edelleen yliopistossa kirjoilla ja vieläpä toisessa maassa. Samoin miun aineyhdistelmää ihmetellään, sillä käsittääkseni Ranskassa luetaan sitä yhtä pääainetta ja mahdolliset sivuaineet on ennalta määrätty ja ne kuuluvat kiinteänä tutkintoon. Mutta tämäkin on nyt aika mututuntumalla heitetty, joten korjatkaa te muut asiaa paremmin tuntevat, jos puhun ihan läpiä päähäni.

Sain muuten juuri Tainalta aika hienon linkin. Sopii hyvin teemaankin. Miun sisäinen eurooppalainen on espanjalainen: "You're lively and energetic. You always bring the party with you." Rehellisesti vastasin, mutta tuo energetic ei ainakaan tällä hetkellä pidä paikkaansa...